Assalam...aku nk kongsi recipe kinchi versi atiya...hehehe...biasala..kalo nk ikut google...xmsuk dgan tekak nie haa...org melayu la katakan...hehehe...nah...recipe nye;;
Bahan2::
(A)
~napa cabbage(kubis yg panjang tu)
~salt secukup rasa(perlu banyak utk preserve kubis tu nanti)
~Water
(B)
~bubur kimci(yg diperbuat dpd tepung beras pulut)
(C)
~garlic lbih krg 6 clove la...
~ginger 1/3 dpd jumlah garlic
~sugar secukup rasa
~salted shrimp(alaaa...anak2 udang yg kering tu haaa..bkan belacan yer.....
~ fish oil
~tepung cili atau chilli paste pn boley
~bawang bombay 1/2 biji
~sesame oil
(D)
~radish(carrot pn boley....potong jd mcam stick)
~daun bawang
Cara buat::
(A)~kubis tu preserve dulu...dgan garam...mcam buat pickles...tabur garam kat daun2 nya tu......stgah jam cuci...dahtu preserve lg....stgah jam cuci lagi...ulang smpai 2jam camtula lbih krg.....nampak yg part keras tu jd lembut...pastu cuci...buangkan garam berlebihan.....
(B)~bubur kimci nie senang jer buat...p amik tepung beras pulut....and air...pastu mix...ratio nye 1 sudu tepung : 2 sudu air....buat jd mcam bubur...bubur nie pelu 2cup la lbih krg...
(C)~haaa...bhan C ni snang...blend jer semua sukatan tu...ikut cita rasa korang...kalo nk mnis ltak gula bnyak2...kalo nk pedas ltak cili paste byak2...tp kalo aku suka pedas2...aku letak 2 cup...hehe...
(D)~bahan D...potong2 jer...mcam kentang goreng frozen tu....camtula bntuknye...
Pastu...campur jer bhan B..C..D...Then...guna tangan(pastikan basuh tgan ea)...buat massage kat kubis preserve td tu......guna mixture td.......haaaa...camtula....
Kimci nie kalo mkan time tu gak pn sedap...kalo korang letak dlam peti sejuk...mkan esk lg sedap....rasanye mcam pickles la....3blan plg max ea simpan...lpas tu..buang jer tau....kang keracunan pulak......mcam tu jerla...senang jer...xsusah pon...and yg penting..buat sendiri halal......and dpt adjust sendiri rnk rasa camne....
P/s::nie versi aku tau...kalo rasanye xsedap bg korang......buatka versi korang sendiri...k...hehehe...
No comments:
Post a Comment